Strategier – en viktig grund att stå på

Jag har funderat mycket på vad som utmärker min undervisning, och kommit fram till ordet strategier. Det finns tydligare i kursplanerna nu är tidigare, och jag nämner ordet på var enda lektion i språk jag har. Nyligen skapade jag en bild för att förtydliga förmågorna i språk, och strategierna ligger som en grund för allt det andra.

Reading

För att göra eleverna medvetna om hur strategierna fungerar och vilka de faktiskt redan använder förtydligare jag hela tiden. ”Nu ska vi göra Simon says. Vilken strategi kan man ta till om man är osäker på vad jag sade? Just det, titta på vad en kompis gör.” eller ”När vi läser texten har vi styckeordlistan som stöd, att använda den är en strategi, kommer ni ihåg det?”

Vi övar också strategier genom att t.ex. spela word game, en favorit bland de allra flesta elever jag haft. Och när vi har läsförståelsetest lägger jag allt som oftast till strategifrågor. Vad tror du att det här ordet betyder? Hur kan man lista ut det? Antingen ord jag har valt ut, eller ord de själva får välja ur texten. Kloka svar brukar vara ”det liknar samma ord på engelska”, ”jag delade upp ordet och första halvan kunde jag sedan innan och så gissade jag på det andra”, ”ordet play brukar betyda spela men i samanhanget pratar de om en teater och då måste det betyda föreställning”.

Screen Shot 2015-11-05 at 21.43.31

De digitala strategierna är något jag brukar ta med i mina föreläsningar, bland annat finns det några i underlagen från engelsklärarkvällen i Göteborg och SETT2015. Men jag har också gjort filmer om receptiva och produktiva strategier.

Den som vill fördjupa sig i ämnet ytterligare bör ta sig tid att läsa Lena Börjessons publikation för Skolverket, Om strategier i engelska och moderna språk.

Den som vill fördjupa sig i läsförståelsestrategier har mycket att läsa, och det lilla jag kan bidra med är den engelska översättning jag gjorde av fem läsförståelsestrategier.

Jag har också gjort en elevanpassad film om automatöversättningsprogram som Google Translate. Enjoy!

 

En reaktion på ”Strategier – en viktig grund att stå på

  1. Ping: Strategier i engelska – Mellanstadiebloggen Engelska

Kommentera gärna här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s