Läsförståelsestrategier på svenska och engelska

Att arbeta med läsförståelsestrategier är inget nytt för svensklärare, men tack vare det utvidgade kollegiet sprids många bra varianter för att förtydliga och synliggöra detta arbete. Som språklärare har jag inte fått någon formell utbildning kring detta, så inspirationen för min del kommer från nätet. Jag har tittat på de jättetydliga filmerna som Susanne Nystedt har gjort, kollat in Josef Sahlins sida, kikat in på En läsande klass och läst Annika Sjödahls tydliga beskrivningar. Grunden för dessa strategier ligger hos Barbro Westlund och hennes bok Att undervisa i läsförståelse. Från denna bas kommer strategierna Att förutspå, Att ställa frågor, Att reda ut oklarheter och Att sammanfatta. Den femte strategin finns inte med i Westlunds bok, men förekommer bland annat i En läsande klass: Att skapa inre bilder.

Det jag har gjort är att jag har gjort sammanfattningar av de olika strategierna med hjälp av canva.com. Jag har gjort en variant på svenska och en identisk bild på engelska. Jag tror på att underlätta för eleverna genom att använda samma strukturer och mallar i flera ämnen, så att de har samma stödstrukturer och känner igen mönster på flera olika håll under sin skolgång. Dessa kommer pryda väggarna i de klassrum jag använder, men de får gärna spridas till alla som har användning för dem. Under varje bild finns en länk till en pdf-fil, med bilden på både svenska och engelska.

predict bild ny

att förutspå – to predict

questions bild ny

att ställa frågor – to ask questions

images bild

inre bilder – inner images

clarify bild

att reda ut oklarheter – to clarify

summarize bild

att sammanfatta – to summarize

7 reaktioner på ”Läsförståelsestrategier på svenska och engelska

 1. Vilket fint arbete du har gjort! jag har själv klippt och klistrat ihop bilderna på läsfixarna med orden på engelska så att de känner igen figurerna från svenskan och andra ämnen men orden är på engelska. Det jag funderar på nu är hur jag ska översätta ordet läsfixare… Har du någon idé?
  Med vänlig hälsning
  Malin Johansson, lärare i engelska i åk 4-6

  Gilla

  • Tack! Nej, jag har inte tänkt använda figurerna så, så jag har inte funderat så mycket på det. Släng ut frågan i facebook-gruppen Engelska i år 6-9, där finns många kreativa människor som säkert kommer på ett bra svar!

   Gilla

 2. Ping: Textanalys med stödmallar | Mias klassrum

 3. Ping: To read and to use strategies | Mitt öppna klassrum

 4. Ping: Strategier – en viktig grund att stå på | Mias klassrum

Kommentera gärna här!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s